#longoverduepost #kisahMay2017

tahun 2017 tahun paling sibuk. macam2 perkara besar berlaku dalam keluarga kami. Adam tak sihat, keluar masuk hospital, mama pun tak sihat kerap keluar masuk hospital. Adik bertunang, berkahwin. maktok’s 60th birthday soon.

So tahun ni takde party untuk birthday Adam sebab tahun ni tahun pertama adam sekolah dan mama rancang nak buat birthday Adam kat sekolah.

Tema pada tahun ialah FIREMAN ADAM. (Fazril ialah nama sebenar Adam). sejak akhir2 ni Adam suka tengok cerita Fireman Sam. Jadi dia request nak kek Fireman Sam. 2 tahun pertama, mama bebas buat tema ikut suka hati mama sebab Adam belum pandai mintak2 lagi. masuk tahun ke 3 Adam dah pandai mintak2. Malah, birthday tahun depan pun Adam nak request siap2 nak tema ape.

 

Advertisements

Salam. Seperti yang saya janjikan, saya akan ceritakan tentang kisah2 misteri yang diviralkan oleh sape pun tak tau di google berkenaan hantu2 yang berkeliaran di Mayangsari Port Dickson. Hantu apa?

Takde sape pun tau hantu apa, sebab yang tukang sebarkan cerita di internet semua tulis yang kisah tu kawan kepada kawan dia yang alami, atau pakcik kepada jiran lama dia, atau ‘diri sendiri’ yang tulis tapi sumbernya tak tau dari mana, lalu kisah mistik mayangsari port dickson menjadi viral. Setakat ni belum ada tuan punya badan yang kena kacau dengan ‘hantu’ sendiri yang ceritakan kisah sebenar.

Dan kisah2 yang tersebar diinternet tu aktif sekitar tahun 2008-2011 ketika mayangsari sedang mula mendapat sambutan. ok tak nak cerita pasal orang dengki atau orang buat cerita ke apa, tapi nak cerita kisah2 kejatuhan mayangsari.

Dulu mayangsari ni pemilik asalnya seorang jutawan indonesia. Nama mayangsari ni dulu Grand Royal. sampai sekarang pun di Bandung Indonesia ada nama hotel tu. Dipendekkan cerita, saya pun tak dapat nak ceritakan masalah dalaman pengurusan ketika itu, sehinggalah Grand Royal di beri penjenamaan semula dan bertukar owner, maka kekalkan sehingga hari ini nama Mayangsari.

umum

Mayangsari Port Dickson

Bangunan yang berada dihujung kolam renang tu adalah bangunan lama. Bangunan tu sekarang ni dah tak beroperasi lagi. Bangunan tulah yang diviralkan berhantu dan terdapat pelbagai gangguan.

Kisahnya, salah satu cara pengurusan baru nak dapatkan dana untuk aktifkan hotel adalah dengan cara :

  1. Jual unit kepada orang yang berminat untuk menguruskan unit masing2.
  2. Jual kepada orang yang berminat dengan skim joint ownership (JO).
  3. Jual sendiri penginapan kepada walk in customer.

Dan masalah bermula apabila owner2 yang beli apartment tidak mengaktifkan diri dari segi jualan, maka mereka menolak untuk membayar wang pengurusan seperti kebersihan bangunan, lift, api, air (sebab mereka tak guna unit tu kata mereka).

Disitu ada lebih kurang 50% apartment adalah milik persendirian. jadi tanpa kerjasama owner setiap unit, Pihak mengurusan mayangsari pun gagal menguruskan hotel tersebut ketika itu. Sebab hotel kena tanggung semua maintenance seluruh bangunan.

Dari situ bermula kisah2 hantu ni tersebar di internet. Terutama kisah gangguan di bilik 703 yang diviralkan ade sebuah keluarga yang penulisnya membahsakan dirinya Aben kene ganggu kat apartment tu. Tapi sumber penulisan tak tau dari mana, kisah Aben tu hanya dibaca dari sebaran copy paste. Katanya Aben tu dengar bunyi bukak pintu, bunyi bukak air, nampak makhluk putih perhatikan dia. kalau orang lain dah lari dah malam tu jugak. takde nye nak tunggu sampai pagi kan? hehe..

Dan ada versi lain pulak cerita ada dengan suara budak nangis, cari punya cari, muncul la sorang budak kecik nangis cari mak dia, bila tanya budak tu duduk mana, budak tu kata tingkat atas, so orang tu pun assume la budak tu duduk tingkat 7. dia hantar budak tu kat tingkat 7 tapi lepas hantar, dia blah, tetibe teringat mak dia ckp bilik tu kosong, dia pun patah balik, tgk2 budak tu hilang. bermakna? dia hantar depan pintu je ke? tak masuk tolong ketuk cari sampai jumpe parents budak tu? lol..

oklah tu hanya cerita copy paste, mungkin penulis asal ada cerita detail tapi tukang copy ambik point2 penting je kot kan…

ok berbalik kepada kisah Mayangsari ni, selepas bangunan lama tu gagal diselenggara kerana kekurangan modal, tempat tu pun terbengkalai beberapa tahun, dah takde api air semua, hotel pun di tutup la. Dan bila bangunan tinggal lama ni faham2 jelah, macam2 kisah la keluar dan menjadi bualan ramai termasuk la nampak cik ponti terbang la, nampak orang berenang malam2 la. tapi sape yang nampak ye kalau tempat tu dah ditutup? tak kan gigih pulak orang yang bercerita masuk kawasan tu sebab nak buktikan tempat tu berhantu. atau pak guard kerja situ balik rumah tulis blog? ok pak guard pun takde. bangunan tu memang terbiar dan tak dijaga selama beberapa tahun. so cerita2 dari internet masih belum ada kesahihannya. Tapi sebelah mayangsari tu Hotel Corus Paradise. memang pernah ada kes bunuh diri terjun dari tingkat 9 Hotel Corus tu dulu katenye masuk surat khabar.

Geng seekers pun pernah masuk bangunan mayangsari mase terbiar dulu tapi gagal bertemu ‘benda tu’.

ok sambung balik cerita. Selepas hotel tutup, terbiar beberapa tahun, owner pun gigih jugak nak bangunkan semula tempat tu. sebab tempat  tu cantik, strategik, masa saya masuk bangunan lama tu saje nak tengok2. Saya masuk sampai lobby je, sebab saya ni penakut la jugak, walaupun siang, tak berani nak naik tangga sampai tingkat 7 semata2 nak check kewujudan bilik 703 yang diviralkan tu. hahaha

Lobby dia memang 5 star deco. Perabot kayu jati asli yang mewah di bahagian reception. Lelangit lobby tu ada kain2 ala2 ulekmayang, deco dia berkonsepkan bali. Mungkin sebab owner asal dia dari indonesia, owner baru kekalkan konsep tu. agaknyelah.

Itu cerita tahun lepas, sebulan sebelum saya kembali bercuti ke Mayangsari, saya nampak iklan mereka jual semua perabot2 hotel bangunan lama. Saya agak, mungkin owner baru ni ada plan nak naikkan semuala tempat ni, nak buat penjenamaan semula sekali lagi selepas renovate agaknya.

Minggu lepas saya ke Mayangsari borak2 dengan staff, mereka kata owner jual perabot semua sebab bangunan tu memang dah tak boleh buat apa2, mereka cuba boleh jaga luaran je supaya tak nampak buruk. Nak robohkan tak boleh, nak jual tak boleh, nak renovate balik pun tak boleh semua 50% unit di bangunan tu adalah milik persendirian.

Dah tentulah owner2 unit tu semua tunggu masa je nak tuntut ganti rugi memandangkan diorang pun dah rugi beli unit kat situ, lepas tu viral berhantu pulak, tak boleh nak buat sale.

So, pengurusan baru ni pun buat satu lagi bangunan 10 tingkat di bahagian kiri kolam renang dan teruskan bisnes dengan modal minima. kali ni mereka masih lagi gunakan cara mencari pelabur melalui skim joint ownership (JO) tu. Tapi dah tak jual kepada orang2 persendirian lagi dah sebab tak nak jadi macam bangunan lagi satu tu.

sekarang ni yang beroperasi hanya bangunan baru, itupun cuma 3 tingkat je. level lain masih belum beroperasi sepenuhnya, perabot pun takde lagi.

Minggu lepas saya datang sana, nak jalan2 tengok bangunan lama. Tapi laluan dah ditutup dengan zink2 so tak boleh masuk. Boleh la masuk kalau gigih masuk celah2 kayu, tapi tak kose lah i hahaha…

fb542c1a-0340-4cf9-a3d1-89ab22b8e98ad54d8834-5fba-4ea7-bd64-64d9ae9c2786669afffd-00d8-4bcf-87b4-ec51894c27b1

04b3ae24-ba92-4893-865f-8e6c700b8da6

dapat bayangkan zaman kegemilangan tempat ni satu masa dulu. Lanskap dia memang sangat menarik berkonsepkan bali. kalaulah dapat dipulihkan balik tempat ni, owner dan pengurusan bersatu, mungkin boleh pegi jauh tempat ni. Tapi dengan kisah viral yang mcm2, tak mungkin diorang setuju nak invest pulak kan? hehehe…

d9638cd4-1d50-44c4-bd60-ab728f5db1a6

Pemandangan dari bilik penginapan saya, bangunan sebelah tu nampak biase je. cuma jelaslah boleh nampak terbiar sebab semua tingkap dibuka dan langsir mereput semua. Malam2 tu takyah nak tunjuk hebat nak pegi tengok2, dibuatnye ternampak ape2 kang naya. Bangunan tinggal macam tu, kalau takde kejadian bunuh diri pun mesti akan ada penghuni asing, sebab dah tinggal lama kan…

setakat ni takdelah kisah viral kene kacau sampai kene cekik, kene goyang katil, kene gegar2 usik teruk2 pun. Yang viral tu semua cerita2 ringan je. sumber dan kesahihannya masih tak dapat dipastikan dari siapa.

keluar masuk staff yang resign pun bukanlah sebab kene kacau hantu ke ape, tapi selalunye sebab dapat better offer, Mayangsari tak dapat bagi gaji tinggi, dana tak cukup, lagipun banyak lagi suite hotel lain yang kene maintain seperti di Dungun, Melaka, Cameron.

Dengan cerita2 hantu yang tak diketahui kebenaran tu pulak, lagi susah la nak dapat pelabur. Itu cerita pihak pengurusan tertinggi. Saya yang sekadar JO ni pun punye la susah nak tepis cerita2 tu time buat promo untuk jual tempat tu. Semua gara2 kisah2 viral copy paste dari internet.

2016 hampir melabuhkan layar. Diam tak diam dah masuk November. Tahun ni Thethreef Family tak sempat nak bercuti kemana-mana sebab Mama baru nak merangkak siapkan product baru (belum direalisasikan lagi). Sibuk design sticker & props customer sampai barang sendiri punye design ketandusan idea. sibuk baru nak berjinak2 buat trading. Tahun ni keguguran lagi sekitar bulan May. berehat, berpantang. sibuk join booth sana sini pulak. so memang tak berpeluang nak bercuti pun. Tahun 2016 tahun kerja kuat.

Sedar tak sedar percutian percuma tahunan JO mayangsari dah nak expired. booking banyak tempat semua full hujung minggu dan public holiday. Tapi gigih nak guna jugak yang percuma berbaki 6 hari lagi tu, booking lah jugak Mayangsari PD 3 hari 2 malam. Ambik 2 apartment suite, bawak mak abah dan mertua. Saje pilih Mayangsari PD sebab situ je yang selesa, apartment besar, boleh masuk ramai2 sebab ruang tamu pun boleh bentang toto, tido atas sofa (kalau katil tak muat) hahaha… yang paling penting huge swimming pool dia, besar tak hengat!!!

umum

menurut google, sekitar tahun 2008-2011 ada viral kejap kisah2 seram mayangsari PD ni. mase kami beli apartment kat sini (join ownership) tahun 2014, mase tu memang susah sikit nak buat sale, sebab cerita2 mistik dari owner block sebelah (yang sekarang ni dah terbiar). Kisah block terbiar sebelah tu saya akan cerita next entry nanti sebab sekarang tengah excited nak tunjuk gambar beach ni. Makin meriah pantai PD sekarang.

kan takde duit nak bercuti kat maldives kan, so bercuti la kat PD. hampir semua pantai kami terjah. sampai sana hari pertama je terus pegi lepak pantai Teluk Kemang. memang dah susun jadual nak lunch kat sana sebaik saja sampai PD. tapi tak pegi beach sebab kami sampai jam 2pm panas terik, lepas lunch check in hotel, rehat kejap, dah redup sikit 5pm, terjun kolam.

14639730_10154203142848198_6578328654792711372_n

kami dapat apartment menghadap kolam, jadi nenek2 dan orang tua2 yang tak larat nak turun kolam tu boleh la tengok anak cucu terkinja2 berenang dari balcony je.

selain Mayangsari PD, ada lagi beberapa cawangan Mayangsari yang ada swimming pool best. Mayangsari Suite Mahkota melaka berkongsi swimming pool dengan Mahkota Hotel sebab kami ada Suite di Mahkota tu sendiri. So penginap Mayangsari mendapat kelebihan yang sama dengan penginap hotel lain. Paling best, Mayangsari Dungun di Terengganu. Disana ada pool villa. Penginap boleh berenang bebas sebab ada private pool sendiri. So takde masalah aurat dengan pengunjung lain, kita dan family kite je yang berkubang dalam kolam tu hahaha…

Dalam kesemua Suite/Hotel Mayangsari, fav saya masih PD. selain dari keseleasaan penginapan untuk sekeluarga, lengkap dengan kolam renang dewasa/kanak2. dekat dengan pantai saujana, pantai negeri, pantai teluk kemang. banyak restoran makanan laut sedap2. Percutian kami hanya makan, tidur dan berenang je selama 3 hari di PD.

Disebabkan kami menginap pada hari biasa Ahad-Selasa, keadaan hotel tenang. Selalunya hujung minggu banyak event, bilik penuh, dan ruang legar bersebelahan kolam renang penuh dengan acara BBQ. kolam pun penuh dengan macam2 acara Family Day. Kali ini, kolam ini milik kami sekeluarga sahaja, takde orang lain. Seronoknyaaaa…

Nak rekemen satu kedai makan ni nama dia Pecal Lele Ayam Penyet Tomyam & Seafood kat area Batu 4 Jalan Pantai, Port Dickson. kat sini ada Nasik Lemak sedap, Sate sedap, tomyam sedap, pecal lele ikan keli sedap, masakan seafood, tomyam semua sedap. Waktu siang customer makan dalam kedai, waktu malam diorang open table kat luar kedai, ada gerai2 jual sate, burger, dan beberapa gerai lagi. Kawasan luas, selesa, parking pun senang. Nak cari kedai pun senang, tepi jalan je boleh nampak. Kami sekeluarga kebulur malam tu, sebab penat swimming, anak2 semua kelaparan. kami order hampir semua jenis makanan kat kedai tu, saya sendiri makan nasi lemak berbungkus2 (maaf ye tank besar), kami 10 sekeluarga makan macam2 tak sampai pun RM100.

Esoknya kami habiskan masa di pantai, pagi2 pegi breakfast, lepas tu pegi Teluk Kemang nak main pasir feeling2 buat istana pasir kat maldives.

14907144_10154205974168198_4645172529216802814_n

lepas tu teringin pulak nak naik banana boat. Kami pun kautim2 harga dan dapat la sorang brother ni bagi harga RM15 satu kepala. Dia siap bagi jacket keselamatan untuk kanak2, ikat sekali dengan mak/bapak. Tapi dapat naik slow2 je sebab bawak budak. Dan banana boat tidak diterbalikkan atas sebab keselamatan kanak2.

14568063_10154205973738198_8744480741456534859_n.jpg

selepas puas main pasir, naik banana boat, dan bercanda dipasiran pantai sikit, kami pun cari port makan tengahari dan balik rehat. Sebab Nenek dah tak larat lama2 duduk tepi pantai bawah khemah, panas, kesian nenek. Oh ya khemah ni kami sewa RM30.

14590452_10154205975493198_612155525656361770_n.jpg

kat khemah ni sape yang ada baby, boleh la berteduh, cuaca memang panas, tapi tak berpeluh2 sebab angin pantai bertiup lembut gittew… boleh beli makanan, air kelapa, bawak lepak makan kat khemah. motor orang jual ice cream pun lalu lalang sentiasa.

lepas dah puas bagi anak2 main sampai kulit bertukar warna, nampak kuda pulak. dah dia nak naik kuda pusing keliling. ok kita layan.

oh btw, penginapan di hotel apartment 2 bilik Mayangsari PD selalunya saya jual dengan harga RM270 1 malam. Dan harga terbaik hujung minggu Jumaat,Sabtu, Ahad (3 hari 2 malam) ialah RM500 sahaja. Boleh masuk ramai-ramai. ada ruang nak tido kat hall jugak.

ruang-tamu

boleh alihkan coffee table, bentang toto. Enjoy!!!

Mayangsari Resort, Suite & Hotel

Jalan Pantai, Taman Port Dickson Utama, 71000 Port Dickson,

Negeri Sembilan, Malaysia

Booking : 019-6194787 Farah

Selamat Pagi Malaysia!

Sejak jadi mak2 ni, ade jugak memikirkan tentang mase depan anak (walaupun anak baru 3 tahun). Mula2 google pasal tadika je, last2 jumpe satu program ni macam menarik pulak.

Untuk lepasan SPM yang tak berapa nak cemerlang sangat (maaf), yang tak dapat masuk university (maaf), yang gagal SPM (maaf). Rupenye masih ade PELUANG besar untuk mereka. Ermmm.. menarik!

Di SHRDC (Selangor Human Resource Development Centre), mereka mengaturkan temuduga dengan syarikat2 Engineering/Manufacturing (kilang) untuk mencari bakat2 baru (Technician & Engineer).

Apa yang faham lah ye, peserta (lepasan SPM) ni akan ditemuduga oleh syarikat yang SHRDC aturkan (SHRDC yang cari company, peserta datang interview je bawak diri dan bawak sijil SPM sekali ye) macam nak interview keje betl2 tu la. bawak la Sijil2, Resume, buat salinan, dan berpakaian kemas. Ala kalau sebut INTERVIEW je tau lah kan? mana ada orang pakai slipar jepun lol.

Selepas diterima, peserta boleh terus mulakan latihan TANPA sebarang pembayaran YURAN kerana 100% memang PERCUMA. kenapa percuma eh? Sebab segala kos dan yuran ditanggung sepenuhnya oleh Kerajaan Negeri Selangor dan Kerajaan Persekutuan. Kalau nak tengok macam mana flow dia dari pendaftaran, sesi pemilihan, kemasukkan dan penempatan jawatan tetap, persijilan semua lengkap, boleh check kat sini. Lepas baca2 semua, kalau fikiran anda sama macam saya yang merasakan program ni bagus sangat2 untuk mereka2 yang memerlukan pelang kedua, boleh klik sini Daftar Online SHRDC

Kalau tak diterima, SHRDC akan aturkan lagi temuduga dengan company2 lain pulak. Bermakna setiap orang ada peluang kedua ketiga keempat kelima kesembilan belas la hahaha… siap dapat gaji masa latihan dari syarikat tajaan & dapat elaun dari kerajaan pulak tu.

Sama jugak kisahnya dengan Graduan2 yang MENGANGGUR ni, terutama yang background ENGINEERING ni semua, boleh jugak memohon untuk join program ni, ada banyak senarai syarikat best2 dalam list SHRDC yang akan interview peserta. Datang dan cuba nasib je. Yang penting, PERCUMA, dapat tambah ilmu, dapat peluang kerja terus, dapat sijil tambahan (Sijil Kemahiran Malaysia), yang penting dapat peluang kedua dalam hidup selepas tak dapat masuk university atau tak dapat kerja selepas grad.

WTTP

1 September ni ada OPEN DAY untuk semua peserta yang lepasan SPM, DIPLOMA dan DEGREE. datang je daftarkan diri, cari peluang, cuba nasib. Kalau bukan untuk anda, mungkin untuk anak2 jiran, kawan2, sedara mara, anak sedara. manelah tau rezeki diorang.  Daftar Online SHRDC disini.

Semoga bermanfaat & Semoga berjaya!

 

Tahun ni mama & daddy celebrate birthday adik kat rumah nenek. Kat pahang. sebab nak celebrate sama2 dengan sepupu adik, Darwisy Danial. Umur beza setahun, tapi lahir bulan yang sama. Adik 18 May, Awisy 8 May. so kita celebrate sama2 tahun ni.

13076923_10153776186058198_4578736966582519693_n

Tahun ni mama buat besar2 sikit sebab jemputan bukan mcm kat KL, kene RSVP boleh tau berapa ramai tetamu yg akan hadir. kali ni buat kat kampung nenek, tetamu tak dapat nak dijangka, kalau ikutkan kawan2 sekolah tadika Awisy cuma 16 orang, tapi mesti diorang akan datang bawak adik beradik, tak tau berapa orang. Anak cucu jiran lagi. so memang betul2 tak dapat nak jangka berapa orang yang akan hadir, jadi mama buat keputusan untuk masak makanan untuk 100 orang. Goodies 100 bag, dan semua benda pun prepare untuk 100 lah just in case, kalau tak cukup nanti malu pulak. kalau lebih takpe 🙂

semua benda mama design sendiri, cilok2, google2, bedal2 ape yg ada je. So mama design kad jemputan utk bagi kat kawan2 skolah Awisy, dan softcopy nye untuk jemput2 kat whatsapp je :p

backdrop pun design sendiri, lepas tu hantar printing je. goodiebag pun mama design, hantar printing, sticker, photoprops semua hantar printing je.

12036488_1025384124165741_8021759518584511047_n

untuk candy buffet yang tak berapa nak buffet sangat, mama harapkan ucu, teh & kawan2 tolong buatkan. ucu buatkan meehoon sup, buah cucuk. pagi2 ucu dah bangun  masak dengan geng2 ucu.

13241250_1025384030832417_55475280259548098_n.jpg

chocolate fountation ni mama sewa kat area ofis mama. sewa RM50 untuk 3 hari. So tetamu kita celup2 buah, biskut & marshmellow kat coklat tu. Mama pun sempat jugak la mencelup. Coklat tu sekilo RM26, tapi bukan cooking choc biasa sebab orang kedai sewa choc fountain tu cakap tak boleh guna choc cooking yg beli kat kedai2 buat kek tu sebab tak sama & mesin choc boleh rosak. So, kite layankan je dia, beli jelah choc dengan dia, tak tau ape brand. tapi mmg pekat sangat.

13177626_10153776185478198_2558036428198826845_n

kek ni mama tempah kat Nurul’s Cake House kat kampung daddy. kat situ ade satu kedai je yang buat kek sedap. Kali ni mama request yang bukan2 la… nak jalanraya la. nak robocar team atas kek la, dikaki gunung la. nak belon2 kat kek la. Lalu baker yang penuh kesabaran tu berjaya siapkan kek adik, kemas, menepati kehendak dan sedap!

13174117_10153776191563198_3014871460256555342_n

mama buat surprise untuk adik. Adik happy gile tengok kawan adik datang. Poli datang!!! Poli datang!!! Mama tak kan lupa riak wajah adik hari tu. Adik tak nak lepaskan poli, nak berkepit je.

13221465_10153776189938198_991285294084748399_n

peluk poli tak kasi poli balik. kalau ada Roy, Heli & Amber pun mama akan suruh datang jugak sebab mama tau adik akan happy, akan ingat dan hargai. Satu perangai adik, adik jenis akan ingat sesuatu perkara tu dan asyik sebut je benda tu. kalau ada orang bagi barang, dan adik suka sangat barang tu, adik akan sebut je benda tu sape bagi. Orang yang bagi pun happy sebab rasa dihargai. Mama pun macam tu, mama rasa seronok bila adik tunjuk penghargaan pada setiap pemberian mama. mama tak boleh lupa bila adik sebut ‘tak boleh la, ni adam punye, ni mama beli untuk anak mama’ 🙂

13241418_10153776192288198_8209330297276380405_n

satu lagi surprise, maktok, tokwan & pak usu pun datang dari KL join birthday party Adik. Sampai hari ni, dah masuk bulan June pun, adik masih lagi bercerita, Robocarpoli datang birthday party dia.

13254107_10153776187143198_7516000443879913944_n

Terima kasih semua yang susah payah masak dari pagi walaupun penat semalamnya kenduri kawen, lepastu sambung pulak kenduri adik ni. kenduri la jugak sebab ucu kena panggil satu team pro chef tolong masak dan buat semua persiapan. mama cuma uruskan deco2 dan tempahan je.

2 hari lepas balik KL, mama keguguran, tapi mama sempat ambik gambo kite berlima.

13230359_10153783865148198_3998464414900487386_n

Jangan sedih, mama ok. nanti kalau ada rezeki lain kali, adik akan jadi Abang jugak ok Abang Adam? Adik2 Abang Adam tunggu kita kat syurga. Semoga kita sekeluarga disatukan semula kat sana nanti, Insya’allah… mama takde entry khas untuk cerita kehilangan 11 weeks old triplet baby kali ni sebab mama tak kan persoalkan apa2 pun yang Allah ambik dari mana sekarang sebab Allah dah bagi banyak kebahagiaan kat mama terutama selepas 10 tahun mama tunggu Adam lahir temankan teruskan hidup selama ni.

Happy Birthday, Adik!

Dah seminggu berlalu baru hari ni mama ada peluang nak cerita pasal birthday party adik minggu lepas. Firstly, dah tentulah mama nak panjatkan syukur yang tak terhingga sebab selepas 9 tahun usia perkahwinan mama dengan daddy, akhirnya Allah hadiahkan adik kat mama. Itupun pinjam, bukan bagi terus. Jadi, mama akan hargai dan curahkan semua kasih sayang dan keringat yg mama ada untuk kita sama2 nikmati rahmah Allah yang satu ni. Mama pun tak tau sama ada mama berpeluang dapat anak lagi ke tak selepas adik. tapi kalau cuma adik sorang je anak yg mama ada, mama masih tetap syukur. cukup bersyukur. sebab mama ada adik.

Ulangtahun kedua adik ni berbeza dengan tahun lepas sebab mama cuba DIY semua sendiri, dari design, printing, props semua mama cuba buat sendiri. berbeza dengan 1st Birthday adik tahun lepas, semua mama order je.

Tahun ni mama pilih tema Airplane sebab mama rase kalau adik nak jadi pilot pun ok jugak hahaha. So mama pun jemput la saudara mara terdekat kite untuk datang makan2. tahun ni mama pilih Bistro Qaseh Seksyen 13 Shah Alam sebab kat situ banyak lauk pauk untuk makan tengahari. Ade jugak restoran2 lain yang mama survey area shah alam ni tapi tak sebanyak lauk2 kat Qaseh Bistro. so tetamu kita akan makan apa saja yang diorang nak, makan la berapa round pun, makan la berapa banyak, berapa kali tambah pun takpe.

kad jemputan adik mama ambik dari google je, pastu ma ubah2 sikit. ma print out sikit untuk kenangan, kat saudara mara mama hantar melalui what’sapp je hehehe…

Invitation FR 160515Takde ape sangat yang mama deco pun sebab mama fikir, kita semua makan tak kan lama. mungkin 2 jam atau lebih sikit je. lagipun kita ada space untuk 20 pax je. dan restoran tu pun dah cantik dah, takyah deco2 sangat haha…

11151070_10152997447713198_3446824413042348465_nMula2 mama nak cari kain alas meja la konon2 nak deco macam kat hotel. tapi mama cari kain alas meja bidang 60 warna putih tak jumpa. 2-3 hari mama cari takde, mama kesuntukan masa, jadi mama fikir, takpelah, meja kayu kat Bistro Qaseh tu dah elok, restoran tu bukannya pakai meja mcm meja kedai mamak. So mama teruskan jugak susun2 goodies, alas placemat atas meja dengan daddy berdua. Adik tinggal kat rumah dengan maktok & tokwan sebab mama konon2 nak surprisekan adik hahaha…

2-3 bulan sebelum birthday adik mama dah berangan dah survey2 google2 tema, tengok2 design theme. akhirnya mama pilih Airplane Theme ni sebab berangan nak buat gambar airoplane nak tulis FAZRIL AIRLINES huhuhu!

11054864_10152997447048198_4478497359250857568_n11224816_10152997447198198_1866254886140228560_nmula2 mama design sticker dulu. mama ambik gambo airoplane tu dari google je, pastu mama framekan sendiri, tulis2 sendiri, tukar2 warna sikit sebab mama nak tema biru+merah.

11295762_10152997447083198_1540756507855903179_nlepas tu mama beli paperbag warna biru dan merah ni. Mama tampal je sticker yang mama dah print dan gunting tu. mama prepare 30 goodies je sebab tetamu kite pun 20 orang je. kalau ada orang nak tempah kat mama macam ni, mama akan jual satu paperbag with sticker macam ni RM4.

11235811_10152997447278198_7620547160819816535_nlepas tu mama dapat design mcm ni pulak. Mama tambah2 round fame sikit dan tulis2 ape yang mama nak.

11203082_10152997446988198_7910344401802253827_nlepas tu mama tampal kat moist choc cake kecik ni. Ramai orang cakap sedap. coklat melimpah ruah. moist cake dia pun memang moist sangat. kalau orang nak tempah ni mama jual RM1.50

11235811_10152997447393198_1929151363137934005_ndesign sticker yang ni pun sama jugak mcm yg dekat moist cake tu. sticker ni size 5cm. mama memang dah banyak ambik tempahan untuk roundsticker 5cm ni. untuk 100pcs mama charge RM30 je.

11167789_10152997447353198_6806364816805439688_nlepas tebuk guna puncher khas, mama tampal je kat mineral water comel tu. dekat straw dia pulak mama buat flag sendiri guna lebihan placemet paper. paper tu mahal sikit la sebab mama beli kat Daiso. segulung RM5.30 termasuk GST. segulung dapat 4pcs placemat je. tapi mama beli jugak bergulung2 sebab ade gambar aeroplane merah biru.

11260678_10152994862078198_8651651533143194735_nso placemat tu mama susun kat meja khas untuk setiap orang. setiap orang akan dapat mineral water, moist cake dan in-flight snack (peanut candy).

10408653_10152997446873198_7682309388558914602_nin-flight snack ni mama beli plastik tu kat daiso jugak. lepas tu mama buat sendiri label dia. label size kecik ni senang je 30pcs boleh sumbat dalam sekeping A4 sticker.

mhnzcndpntbrlypeanut candy ni mama beli kat mahnaz foods belakang rumah kita. imported from Dubai berharga RM21.60 sekilo. untuk 30 goodies mama perlukan 2 kilo je sebab setiap satu pack in-flight snack mama letak 4pcs peanut candy.

Mama hubungi orang yg buat kek adik tahun lepas, mama nak tempah kek kat dia lagi sebab redvelvet dia sedap dan lukisan buttercream dia kreatif sangat. jadi tahun ni mestilah mama nak kek aeroplane. tapi 4 hari sebelum majlis, orang tu call mama bgtau dia balik kg dan tak kan balik kl beberapa minggu sebab mak dia meninggal dunia di perlis.

mama cari solution lain tapi gagal. jadi mam pun order kek dengan kawan mama. dia buat kek memang sedap tapi dia takde la lukis2 buttercream atau buat kek bentuk kapal terbang. jadi mama terpaksa order kek dari dia, lepas tu ma cuba buat cake banner props sendiri.

11165334_10152997447493198_1622274416521378275_nni first time mama buat cake banner, sebelum ni mama pernah la ambik order cupcakes topper. cake banner ni mama jahit, ikat guna benang, balut lidi, ikat dan gantung.

11219111_10152997447648198_7903950641043464387_nmungkin tak cantik sangat la. asalkan ada aeroplane takpelah. mama pun tak berani nak ambik order untuk cake banner cantum2 mcm ni. mcm leceh hehehe…

11068345_10152994860998198_5281405845233457488_nso, ini saje yang mampu mama buat untuk adik. lebih jimat buat sendiri, berbeza dgn tahun lepas kos mencecah RM3000. tahun ni RM1000 pun tak sampai. mama takde beli hadiah apa2 untuk adik tahun ni, tapi mama bagi separuh dari gaji mama bulan May untuk adik simpan kat bank adik. mula2 ma nak belikan adik motor besar 750cc yg kite tengok tu. tapi rase mcm membazir sebab kereta ferrari adik tahun lepas pun adik tak main sangat. jadi lebih baik mama bagi duit mama kat adik untuk adik guna dimasa akan datang.

Mama akan usaha lagi untuk bahagiakan adik, bahagiakan kita sekeluarga. Selamat Ulangtahun yang ke-2 adik. Mama lupa hari tu pun birthday mama jugak. Mama excited sangat nak celebrate adik sampai lupa birthday kita sama.

tahun depan lagi special kan? adik 3 tahun, mama 33 tahun 🙂 tak sabarnya…

oh ye. mama nak ucapkan terima kasih kepada semua yang bagi adik dan mama hadiah. yang tak datang pun ade kirim2 hadiah. kirim2 duit lagi banyak hehehe. terima kasih semua. walaupun  jemputan hanya sedara mara 20 orang je tapi meriah dan banyak hadiah. Adik la seronok. mama dah tak kisah dah. dah tua hahaha…

18482_10152892152183198_1617506288556098624_nMenjelang usia adik menjangkau 2 tahun beberapa minggu lagi, adelah sikit majlis kecil-kecilan mama plan untuk meraikan kepayahan kita bersama mengharungi hidup ni sebelum2 ni terutama sebelum mama dapat adik. setiap tahun, pada tarikh lahir adik, mama akan ingat sampai bila2 betapa besarnya anugerah dan hadiah yang tuhan bagi kat mama ketika hari lahir mama.

mama tak pernah dapat hadiah besar, tak pernah dapat hadiah yang mama impikan dari kecik sampai tua ni. tapi pada satu hari, dihari ulangtahun mama, tuhan hadiahkan adik kat mama. Jadi nikmat tuhan yang manakah yg kita nak dustakan? mama malu nak mintak apa2 lagi kat tuhan sebab mase mama lupakan tuhan, tuhan tetap berikan nikmatNya pada mama. masa mama nak adik, mama mintak je, tuhan terus bagi.

sekarang mama nak bagitau adik, hidup kita ni adalah sebuah perjalanan dari tuhan kepada tuhan. in between, adik kene jadi orang baik, orang jujur, orang amanah, orang bertanggungjawab. tempat pertama dihati adik mesti tuhan dulu yang 1st, sebab kalau adik dahulukan tuhan dalam hidup adik, semua benda akan datang pada adik dengan mudah. rezeki, cinta, kasih sayang, kerjaya, semuanya terletak ditangan tuhan.

ok bercakap pasal adik yang aktif, adik memang cepat semua benda, tali pusat tanggal hari ke 6, pandai meniarap bulan ke 2, tumbuh gigi pertama bulan 3, merangkak bulan ke 4, berdiri memapah bulan ke 5, pandai jalan bulan ke 10, dan mase tu gigi pun dah penuh. sekarang adik dah 23 bulan, dah macam2 yang adik buat. mama pun tak larat nak cerita sebab hari2 mama balik keje, adik yang cerita kat mama ape yg adik buat kat rumah dengan maktok.

ini bermakna dah 23 bulan maktok & tokwan jaga adik. adik bertuah sebab walaupun mama tak dapat jaga adik sendiri, tapi mama percaya kasih sayang maktok & tokwan lebih besar. mama bersyukur, mama dapat titipkan adik kepada orang yg mama paling percaya dalam dunia.