Cerita Mistik & Kisah Misteri Mayangsari Port Dickson

Posted: November 3, 2016 in Ade Aku Kesah?

Salam. Seperti yang saya janjikan, saya akan ceritakan tentang kisah2 misteri yang diviralkan oleh sape pun tak tau di google berkenaan hantu2 yang berkeliaran di Mayangsari Port Dickson. Hantu apa?

Takde sape pun tau hantu apa, sebab yang tukang sebarkan cerita di internet semua tulis yang kisah tu kawan kepada kawan dia yang alami, atau pakcik kepada jiran lama dia, atau ‘diri sendiri’ yang tulis tapi sumbernya tak tau dari mana, lalu kisah mistik mayangsari port dickson menjadi viral. Setakat ni belum ada tuan punya badan yang kena kacau dengan ‘hantu’ sendiri yang ceritakan kisah sebenar.

Dan kisah2 yang tersebar diinternet tu aktif sekitar tahun 2008-2011 ketika mayangsari sedang mula mendapat sambutan. ok tak nak cerita pasal orang dengki atau orang buat cerita ke apa, tapi nak cerita kisah2 kejatuhan mayangsari.

Dulu mayangsari ni pemilik asalnya seorang jutawan indonesia. Nama mayangsari ni dulu Grand Royal. sampai sekarang pun di Bandung Indonesia ada nama hotel tu. Dipendekkan cerita, saya pun tak dapat nak ceritakan masalah dalaman pengurusan ketika itu, sehinggalah Grand Royal di beri penjenamaan semula dan bertukar owner, maka kekalkan sehingga hari ini nama Mayangsari.

umum

Mayangsari Port Dickson

Bangunan yang berada dihujung kolam renang tu adalah bangunan lama. Bangunan tu sekarang ni dah tak beroperasi lagi. Bangunan tulah yang diviralkan berhantu dan terdapat pelbagai gangguan.

Kisahnya, salah satu cara pengurusan baru nak dapatkan dana untuk aktifkan hotel adalah dengan cara :

  1. Jual unit kepada orang yang berminat untuk menguruskan unit masing2.
  2. Jual kepada orang yang berminat dengan skim joint ownership (JO).
  3. Jual sendiri penginapan kepada walk in customer.

Dan masalah bermula apabila owner2 yang beli apartment tidak mengaktifkan diri dari segi jualan, maka mereka menolak untuk membayar wang pengurusan seperti kebersihan bangunan, lift, api, air (sebab mereka tak guna unit tu kata mereka).

Disitu ada lebih kurang 50% apartment adalah milik persendirian. jadi tanpa kerjasama owner setiap unit, Pihak mengurusan mayangsari pun gagal menguruskan hotel tersebut ketika itu. Sebab hotel kena tanggung semua maintenance seluruh bangunan.

Dari situ bermula kisah2 hantu ni tersebar di internet. Terutama kisah gangguan di bilik 703 yang diviralkan ade sebuah keluarga yang penulisnya membahsakan dirinya Aben kene ganggu kat apartment tu. Tapi sumber penulisan tak tau dari mana, kisah Aben tu hanya dibaca dari sebaran copy paste. Katanya Aben tu dengar bunyi bukak pintu, bunyi bukak air, nampak makhluk putih perhatikan dia. kalau orang lain dah lari dah malam tu jugak. takde nye nak tunggu sampai pagi kan? hehe..

Dan ada versi lain pulak cerita ada dengan suara budak nangis, cari punya cari, muncul la sorang budak kecik nangis cari mak dia, bila tanya budak tu duduk mana, budak tu kata tingkat atas, so orang tu pun assume la budak tu duduk tingkat 7. dia hantar budak tu kat tingkat 7 tapi lepas hantar, dia blah, tetibe teringat mak dia ckp bilik tu kosong, dia pun patah balik, tgk2 budak tu hilang. bermakna? dia hantar depan pintu je ke? tak masuk tolong ketuk cari sampai jumpe parents budak tu? lol..

oklah tu hanya cerita copy paste, mungkin penulis asal ada cerita detail tapi tukang copy ambik point2 penting je kot kan…

ok berbalik kepada kisah Mayangsari ni, selepas bangunan lama tu gagal diselenggara kerana kekurangan modal, tempat tu pun terbengkalai beberapa tahun, dah takde api air semua, hotel pun di tutup la. Dan bila bangunan tinggal lama ni faham2 jelah, macam2 kisah la keluar dan menjadi bualan ramai termasuk la nampak cik ponti terbang la, nampak orang berenang malam2 la. tapi sape yang nampak ye kalau tempat tu dah ditutup? tak kan gigih pulak orang yang bercerita masuk kawasan tu sebab nak buktikan tempat tu berhantu. atau pak guard kerja situ balik rumah tulis blog? ok pak guard pun takde. bangunan tu memang terbiar dan tak dijaga selama beberapa tahun. so cerita2 dari internet masih belum ada kesahihannya. Tapi sebelah mayangsari tu Hotel Corus Paradise. memang pernah ada kes bunuh diri terjun dari tingkat 9 Hotel Corus tu dulu katenye masuk surat khabar.

Geng seekers pun pernah masuk bangunan mayangsari mase terbiar dulu tapi gagal bertemu ‘benda tu’.

ok sambung balik cerita. Selepas hotel tutup, terbiar beberapa tahun, owner pun gigih jugak nak bangunkan semula tempat tu. sebab tempat  tu cantik, strategik, masa saya masuk bangunan lama tu saje nak tengok2. Saya masuk sampai lobby je, sebab saya ni penakut la jugak, walaupun siang, tak berani nak naik tangga sampai tingkat 7 semata2 nak check kewujudan bilik 703 yang diviralkan tu. hahaha

Lobby dia memang 5 star deco. Perabot kayu jati asli yang mewah di bahagian reception. Lelangit lobby tu ada kain2 ala2 ulekmayang, deco dia berkonsepkan bali. Mungkin sebab owner asal dia dari indonesia, owner baru kekalkan konsep tu. agaknyelah.

Itu cerita tahun lepas, sebulan sebelum saya kembali bercuti ke Mayangsari, saya nampak iklan mereka jual semua perabot2 hotel bangunan lama. Saya agak, mungkin owner baru ni ada plan nak naikkan semuala tempat ni, nak buat penjenamaan semula sekali lagi selepas renovate agaknya.

Minggu lepas saya ke Mayangsari borak2 dengan staff, mereka kata owner jual perabot semua sebab bangunan tu memang dah tak boleh buat apa2, mereka cuba boleh jaga luaran je supaya tak nampak buruk. Nak robohkan tak boleh, nak jual tak boleh, nak renovate balik pun tak boleh semua 50% unit di bangunan tu adalah milik persendirian.

Dah tentulah owner2 unit tu semua tunggu masa je nak tuntut ganti rugi memandangkan diorang pun dah rugi beli unit kat situ, lepas tu viral berhantu pulak, tak boleh nak buat sale.

So, pengurusan baru ni pun buat satu lagi bangunan 10 tingkat di bahagian kiri kolam renang dan teruskan bisnes dengan modal minima. kali ni mereka masih lagi gunakan cara mencari pelabur melalui skim joint ownership (JO) tu. Tapi dah tak jual kepada orang2 persendirian lagi dah sebab tak nak jadi macam bangunan lagi satu tu.

sekarang ni yang beroperasi hanya bangunan baru, itupun cuma 3 tingkat je. level lain masih belum beroperasi sepenuhnya, perabot pun takde lagi.

Minggu lepas saya datang sana, nak jalan2 tengok bangunan lama. Tapi laluan dah ditutup dengan zink2 so tak boleh masuk. Boleh la masuk kalau gigih masuk celah2 kayu, tapi tak kose lah i hahaha…

fb542c1a-0340-4cf9-a3d1-89ab22b8e98ad54d8834-5fba-4ea7-bd64-64d9ae9c2786669afffd-00d8-4bcf-87b4-ec51894c27b1

04b3ae24-ba92-4893-865f-8e6c700b8da6

dapat bayangkan zaman kegemilangan tempat ni satu masa dulu. Lanskap dia memang sangat menarik berkonsepkan bali. kalaulah dapat dipulihkan balik tempat ni, owner dan pengurusan bersatu, mungkin boleh pegi jauh tempat ni. Tapi dengan kisah viral yang mcm2, tak mungkin diorang setuju nak invest pulak kan? hehehe…

d9638cd4-1d50-44c4-bd60-ab728f5db1a6

Pemandangan dari bilik penginapan saya, bangunan sebelah tu nampak biase je. cuma jelaslah boleh nampak terbiar sebab semua tingkap dibuka dan langsir mereput semua. Malam2 tu takyah nak tunjuk hebat nak pegi tengok2, dibuatnye ternampak ape2 kang naya. Bangunan tinggal macam tu, kalau takde kejadian bunuh diri pun mesti akan ada penghuni asing, sebab dah tinggal lama kan…

setakat ni takdelah kisah viral kene kacau sampai kene cekik, kene goyang katil, kene gegar2 usik teruk2 pun. Yang viral tu semua cerita2 ringan je. sumber dan kesahihannya masih tak dapat dipastikan dari siapa.

keluar masuk staff yang resign pun bukanlah sebab kene kacau hantu ke ape, tapi selalunye sebab dapat better offer, Mayangsari tak dapat bagi gaji tinggi, dana tak cukup, lagipun banyak lagi suite hotel lain yang kene maintain seperti di Dungun, Melaka, Cameron.

Dengan cerita2 hantu yang tak diketahui kebenaran tu pulak, lagi susah la nak dapat pelabur. Itu cerita pihak pengurusan tertinggi. Saya yang sekadar JO ni pun punye la susah nak tepis cerita2 tu time buat promo untuk jual tempat tu. Semua gara2 kisah2 viral copy paste dari internet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s