Archive for the ‘Fazril MyBaby’ Category

Tahun ni mama & daddy celebrate birthday adik kat rumah nenek. Kat pahang. sebab nak celebrate sama2 dengan sepupu adik, Darwisy Danial. Umur beza setahun, tapi lahir bulan yang sama. Adik 18 May, Awisy 8 May. so kita celebrate sama2 tahun ni.

13076923_10153776186058198_4578736966582519693_n

Tahun ni mama buat besar2 sikit sebab jemputan bukan mcm kat KL, kene RSVP boleh tau berapa ramai tetamu yg akan hadir. kali ni buat kat kampung nenek, tetamu tak dapat nak dijangka, kalau ikutkan kawan2 sekolah tadika Awisy cuma 16 orang, tapi mesti diorang akan datang bawak adik beradik, tak tau berapa orang. Anak cucu jiran lagi. so memang betul2 tak dapat nak jangka berapa orang yang akan hadir, jadi mama buat keputusan untuk masak makanan untuk 100 orang. Goodies 100 bag, dan semua benda pun prepare untuk 100 lah just in case, kalau tak cukup nanti malu pulak. kalau lebih takpe 🙂

semua benda mama design sendiri, cilok2, google2, bedal2 ape yg ada je. So mama design kad jemputan utk bagi kat kawan2 skolah Awisy, dan softcopy nye untuk jemput2 kat whatsapp je :p

backdrop pun design sendiri, lepas tu hantar printing je. goodiebag pun mama design, hantar printing, sticker, photoprops semua hantar printing je.

12036488_1025384124165741_8021759518584511047_n

untuk candy buffet yang tak berapa nak buffet sangat, mama harapkan ucu, teh & kawan2 tolong buatkan. ucu buatkan meehoon sup, buah cucuk. pagi2 ucu dah bangun  masak dengan geng2 ucu.

13241250_1025384030832417_55475280259548098_n.jpg

chocolate fountation ni mama sewa kat area ofis mama. sewa RM50 untuk 3 hari. So tetamu kita celup2 buah, biskut & marshmellow kat coklat tu. Mama pun sempat jugak la mencelup. Coklat tu sekilo RM26, tapi bukan cooking choc biasa sebab orang kedai sewa choc fountain tu cakap tak boleh guna choc cooking yg beli kat kedai2 buat kek tu sebab tak sama & mesin choc boleh rosak. So, kite layankan je dia, beli jelah choc dengan dia, tak tau ape brand. tapi mmg pekat sangat.

13177626_10153776185478198_2558036428198826845_n

kek ni mama tempah kat Nurul’s Cake House kat kampung daddy. kat situ ade satu kedai je yang buat kek sedap. Kali ni mama request yang bukan2 la… nak jalanraya la. nak robocar team atas kek la, dikaki gunung la. nak belon2 kat kek la. Lalu baker yang penuh kesabaran tu berjaya siapkan kek adik, kemas, menepati kehendak dan sedap!

13174117_10153776191563198_3014871460256555342_n

mama buat surprise untuk adik. Adik happy gile tengok kawan adik datang. Poli datang!!! Poli datang!!! Mama tak kan lupa riak wajah adik hari tu. Adik tak nak lepaskan poli, nak berkepit je.

13221465_10153776189938198_991285294084748399_n

peluk poli tak kasi poli balik. kalau ada Roy, Heli & Amber pun mama akan suruh datang jugak sebab mama tau adik akan happy, akan ingat dan hargai. Satu perangai adik, adik jenis akan ingat sesuatu perkara tu dan asyik sebut je benda tu. kalau ada orang bagi barang, dan adik suka sangat barang tu, adik akan sebut je benda tu sape bagi. Orang yang bagi pun happy sebab rasa dihargai. Mama pun macam tu, mama rasa seronok bila adik tunjuk penghargaan pada setiap pemberian mama. mama tak boleh lupa bila adik sebut ‘tak boleh la, ni adam punye, ni mama beli untuk anak mama’ 🙂

13241418_10153776192288198_8209330297276380405_n

satu lagi surprise, maktok, tokwan & pak usu pun datang dari KL join birthday party Adik. Sampai hari ni, dah masuk bulan June pun, adik masih lagi bercerita, Robocarpoli datang birthday party dia.

13254107_10153776187143198_7516000443879913944_n

Terima kasih semua yang susah payah masak dari pagi walaupun penat semalamnya kenduri kawen, lepastu sambung pulak kenduri adik ni. kenduri la jugak sebab ucu kena panggil satu team pro chef tolong masak dan buat semua persiapan. mama cuma uruskan deco2 dan tempahan je.

2 hari lepas balik KL, mama keguguran, tapi mama sempat ambik gambo kite berlima.

13230359_10153783865148198_3998464414900487386_n

Jangan sedih, mama ok. nanti kalau ada rezeki lain kali, adik akan jadi Abang jugak ok Abang Adam? Adik2 Abang Adam tunggu kita kat syurga. Semoga kita sekeluarga disatukan semula kat sana nanti, Insya’allah… mama takde entry khas untuk cerita kehilangan 11 weeks old triplet baby kali ni sebab mama tak kan persoalkan apa2 pun yang Allah ambik dari mana sekarang sebab Allah dah bagi banyak kebahagiaan kat mama terutama selepas 10 tahun mama tunggu Adam lahir temankan teruskan hidup selama ni.

Happy Birthday, Adik!

Dah seminggu berlalu baru hari ni mama ada peluang nak cerita pasal birthday party adik minggu lepas. Firstly, dah tentulah mama nak panjatkan syukur yang tak terhingga sebab selepas 9 tahun usia perkahwinan mama dengan daddy, akhirnya Allah hadiahkan adik kat mama. Itupun pinjam, bukan bagi terus. Jadi, mama akan hargai dan curahkan semua kasih sayang dan keringat yg mama ada untuk kita sama2 nikmati rahmah Allah yang satu ni. Mama pun tak tau sama ada mama berpeluang dapat anak lagi ke tak selepas adik. tapi kalau cuma adik sorang je anak yg mama ada, mama masih tetap syukur. cukup bersyukur. sebab mama ada adik.

Ulangtahun kedua adik ni berbeza dengan tahun lepas sebab mama cuba DIY semua sendiri, dari design, printing, props semua mama cuba buat sendiri. berbeza dengan 1st Birthday adik tahun lepas, semua mama order je.

Tahun ni mama pilih tema Airplane sebab mama rase kalau adik nak jadi pilot pun ok jugak hahaha. So mama pun jemput la saudara mara terdekat kite untuk datang makan2. tahun ni mama pilih Bistro Qaseh Seksyen 13 Shah Alam sebab kat situ banyak lauk pauk untuk makan tengahari. Ade jugak restoran2 lain yang mama survey area shah alam ni tapi tak sebanyak lauk2 kat Qaseh Bistro. so tetamu kita akan makan apa saja yang diorang nak, makan la berapa round pun, makan la berapa banyak, berapa kali tambah pun takpe.

kad jemputan adik mama ambik dari google je, pastu ma ubah2 sikit. ma print out sikit untuk kenangan, kat saudara mara mama hantar melalui what’sapp je hehehe…

Invitation FR 160515Takde ape sangat yang mama deco pun sebab mama fikir, kita semua makan tak kan lama. mungkin 2 jam atau lebih sikit je. lagipun kita ada space untuk 20 pax je. dan restoran tu pun dah cantik dah, takyah deco2 sangat haha…

11151070_10152997447713198_3446824413042348465_nMula2 mama nak cari kain alas meja la konon2 nak deco macam kat hotel. tapi mama cari kain alas meja bidang 60 warna putih tak jumpa. 2-3 hari mama cari takde, mama kesuntukan masa, jadi mama fikir, takpelah, meja kayu kat Bistro Qaseh tu dah elok, restoran tu bukannya pakai meja mcm meja kedai mamak. So mama teruskan jugak susun2 goodies, alas placemat atas meja dengan daddy berdua. Adik tinggal kat rumah dengan maktok & tokwan sebab mama konon2 nak surprisekan adik hahaha…

2-3 bulan sebelum birthday adik mama dah berangan dah survey2 google2 tema, tengok2 design theme. akhirnya mama pilih Airplane Theme ni sebab berangan nak buat gambar airoplane nak tulis FAZRIL AIRLINES huhuhu!

11054864_10152997447048198_4478497359250857568_n11224816_10152997447198198_1866254886140228560_nmula2 mama design sticker dulu. mama ambik gambo airoplane tu dari google je, pastu mama framekan sendiri, tulis2 sendiri, tukar2 warna sikit sebab mama nak tema biru+merah.

11295762_10152997447083198_1540756507855903179_nlepas tu mama beli paperbag warna biru dan merah ni. Mama tampal je sticker yang mama dah print dan gunting tu. mama prepare 30 goodies je sebab tetamu kite pun 20 orang je. kalau ada orang nak tempah kat mama macam ni, mama akan jual satu paperbag with sticker macam ni RM4.

11235811_10152997447278198_7620547160819816535_nlepas tu mama dapat design mcm ni pulak. Mama tambah2 round fame sikit dan tulis2 ape yang mama nak.

11203082_10152997446988198_7910344401802253827_nlepas tu mama tampal kat moist choc cake kecik ni. Ramai orang cakap sedap. coklat melimpah ruah. moist cake dia pun memang moist sangat. kalau orang nak tempah ni mama jual RM1.50

11235811_10152997447393198_1929151363137934005_ndesign sticker yang ni pun sama jugak mcm yg dekat moist cake tu. sticker ni size 5cm. mama memang dah banyak ambik tempahan untuk roundsticker 5cm ni. untuk 100pcs mama charge RM30 je.

11167789_10152997447353198_6806364816805439688_nlepas tebuk guna puncher khas, mama tampal je kat mineral water comel tu. dekat straw dia pulak mama buat flag sendiri guna lebihan placemet paper. paper tu mahal sikit la sebab mama beli kat Daiso. segulung RM5.30 termasuk GST. segulung dapat 4pcs placemat je. tapi mama beli jugak bergulung2 sebab ade gambar aeroplane merah biru.

11260678_10152994862078198_8651651533143194735_nso placemat tu mama susun kat meja khas untuk setiap orang. setiap orang akan dapat mineral water, moist cake dan in-flight snack (peanut candy).

10408653_10152997446873198_7682309388558914602_nin-flight snack ni mama beli plastik tu kat daiso jugak. lepas tu mama buat sendiri label dia. label size kecik ni senang je 30pcs boleh sumbat dalam sekeping A4 sticker.

mhnzcndpntbrlypeanut candy ni mama beli kat mahnaz foods belakang rumah kita. imported from Dubai berharga RM21.60 sekilo. untuk 30 goodies mama perlukan 2 kilo je sebab setiap satu pack in-flight snack mama letak 4pcs peanut candy.

Mama hubungi orang yg buat kek adik tahun lepas, mama nak tempah kek kat dia lagi sebab redvelvet dia sedap dan lukisan buttercream dia kreatif sangat. jadi tahun ni mestilah mama nak kek aeroplane. tapi 4 hari sebelum majlis, orang tu call mama bgtau dia balik kg dan tak kan balik kl beberapa minggu sebab mak dia meninggal dunia di perlis.

mama cari solution lain tapi gagal. jadi mam pun order kek dengan kawan mama. dia buat kek memang sedap tapi dia takde la lukis2 buttercream atau buat kek bentuk kapal terbang. jadi mama terpaksa order kek dari dia, lepas tu ma cuba buat cake banner props sendiri.

11165334_10152997447493198_1622274416521378275_nni first time mama buat cake banner, sebelum ni mama pernah la ambik order cupcakes topper. cake banner ni mama jahit, ikat guna benang, balut lidi, ikat dan gantung.

11219111_10152997447648198_7903950641043464387_nmungkin tak cantik sangat la. asalkan ada aeroplane takpelah. mama pun tak berani nak ambik order untuk cake banner cantum2 mcm ni. mcm leceh hehehe…

11068345_10152994860998198_5281405845233457488_nso, ini saje yang mampu mama buat untuk adik. lebih jimat buat sendiri, berbeza dgn tahun lepas kos mencecah RM3000. tahun ni RM1000 pun tak sampai. mama takde beli hadiah apa2 untuk adik tahun ni, tapi mama bagi separuh dari gaji mama bulan May untuk adik simpan kat bank adik. mula2 ma nak belikan adik motor besar 750cc yg kite tengok tu. tapi rase mcm membazir sebab kereta ferrari adik tahun lepas pun adik tak main sangat. jadi lebih baik mama bagi duit mama kat adik untuk adik guna dimasa akan datang.

Mama akan usaha lagi untuk bahagiakan adik, bahagiakan kita sekeluarga. Selamat Ulangtahun yang ke-2 adik. Mama lupa hari tu pun birthday mama jugak. Mama excited sangat nak celebrate adik sampai lupa birthday kita sama.

tahun depan lagi special kan? adik 3 tahun, mama 33 tahun 🙂 tak sabarnya…

oh ye. mama nak ucapkan terima kasih kepada semua yang bagi adik dan mama hadiah. yang tak datang pun ade kirim2 hadiah. kirim2 duit lagi banyak hehehe. terima kasih semua. walaupun  jemputan hanya sedara mara 20 orang je tapi meriah dan banyak hadiah. Adik la seronok. mama dah tak kisah dah. dah tua hahaha…

19 Bulan Cinta Hati

Posted: December 25, 2014 in Fazril MyBaby

10801783_10152649865198198_2492984269997462977_n

Fazril Raqib – Genting Highlands, Malaysia.

10483159_10203851746087174_3378422281037211661_n

Tuhan,
syukur atas peluang ini.
Tahun ni dapat beraya bersama keluarga,
dan orang baru dalam hidup kami.
Fazril Raqib.
Syawal ini
lebih indah
dari syawal-syawal 30 tahun yang lalu.
Terima kasih, Tuhan.

DSC_0682

Happy Birthday Sayang,
Mama harap dapat jadi yang terbaik untuk Adik.
Adik,
Tuhan dah rampas banyak benda dalam hidup mama untuk Dia gantikan dengan kehadiran Adik.
Lepas Tuhan hadiahkan Adik kepada mama tahun lepas,
Ketika mama sambut hari ulangtahun ke 30 (dalam labour room),
Selepas 9 tahun tanpa zuriat,
Mama tak kan pertikaikan lagi apa yang Tuhan akan ambik dan bagi pada mama selepas ni.
Terima kasih Tuhan.

1948185_493704494091710_9084964795840088598_n

10304773_493702867425206_1973632822862962452_n

10339700_493703230758503_9145292363656903278_n

Untuk 18 May yang akan datang,
Mama tak perlukan hadiah lain lagi.
Cukup,
Tuhan dah hadiahkan mama Adik dalam hidup mama.

10363876_493703540758472_8712126734303546131_n

10349873_493703500758476_1216985490671365378_n

10371493_493703294091830_8964621020759993318_n

Semoga cinta kita kekal abadi.
#18MayUntukKite

p/s : nanti adik dah pandai cakap, mama bawak adik jumpa abang isyraf, cinta pertama mama. Al-fatihah Isyraf kesayangan maklong, cinta maklong tak pernah berubah.

10262250_10152137165558198_153756260355711196_n

Selamat 200 Hari, Anakku!

Posted: December 5, 2013 in Fazril MyBaby

PruMyChild

Hadiah untuk Adik sempena hari ke 200 hari kite bersama.
#PRUmyChild #Prudential #FR #DrFazril #day200
Mama doakan semoga Adik sihat selalu.